Παροχές αγροτικής χρήσης θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων).
Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δικαιούχων Μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.
Από Δευτέρα (21/9/2020) και για διάστημα 45 ημερών την πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δικαιούχων Μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (e-Registry).
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο θα τεκμαίρεται η επιλεξιμότητα των δυνητικών δικαιούχων μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, άρα το Ηλεκτρονικό Μητρώο θα λειτουργεί σε ετήσια βάση και θα προσδιορίζεται διακριτά η Μοναδιαία Χρέωσή ΕΤΜΕΑΡ, με βάση ποσοτικούς δείκτες που θα υπολογίζονται από τα ιστορικά ενεργειακά και οικονομικά μεγέθη της προηγούμενης τριετίας.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο (ΦΕΚ Β’3373/31.08.2019), δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ δύνανται να είναι οι ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών:
Κατηγορία Α: Δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ δύνανται να είναι βιομηχανικοί καταναλωτές, για καταναλώσεις τους που αφορούν επιλέξιμες δραστηριότητες, των οποίων οι κωδικοί NACE, περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα 3 & 5 των Κατευθυντηρίων Γραμμών 2014/C 200/01 της ΕΕ. (κατηγορίες Α.1-Α.4)
Κατηγορία Β: Επιπλέον, δικαιούχοι Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ δύνανται να είναι και καταναλωτές με Ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας (Grand-fathering). Ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας τεκμαίρεται για καταναλωτές οι οποίοι είχαν ενεργή παροχή ως πελάτες ΥΤ ή ΜΤ ή ήταν καταναλωτές αγροτικής χρήσης την 30.06.2014 και διατηρούν συνεχώς ενεργή την παροχή τους μέχρι να καταστούν δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.
Στην κατηγορία Β συμπεριλαμβάνονται:
- Ενεργοβόροι καταναλωτές βιομηχανικής ή άλλης χρήσης (κατηγορίες Β.1 & Β.2)
- Λιγνιτωρυχεία και Αντλητικοί Σταθμοί με σύνδεση στην Υψηλή Τάση, και Μέσα Σταθερής Τροχιάς με σύνδεση στη Μέση ή στην Υψηλή Τάση (κατηγορία Β.3)
- Παροχές αγροτικής χρήσης με σύνδεση στη Χαμηλή ή στη Μέση Τάση (κατηγορία Β.4)
Η πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. γίνεται από το ακόλουθο link (πατήστε εδώ)
Η σύνδεση κάθε χρήστη στο Πληροφοριακό Σύστημα Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet. Οι κατηγορίες χρηστών που αναγνωρίζει το Πληροφοριακό Σύστημα είναι Αγρότες, Επιχειρήσεις και Λογιστές.
Στην περίπτωση παροχών αγροτικής χρήσης, η σύνδεση και η υποβολή των στοιχείων της αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα γίνεται από τον ίδιο τον δυνητικό δικαιούχο, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet.