GREVENIOTISA
TA ΚΑΛΑ

Σκόρδο: Η πενικιλίνη της φύσης

Στις σκελίδες του κρύβονται πολύτιμες ευεργετικές ουσίες για την υγεία μας. Το σκόρδο δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μας, αλλά ούτε και από τα επιστημονικά εργαστήρια, αφού αποτελεί για τους ερευνητές ένα φυσικό υλικό προς διερεύνηση.

Εκτός από αγαπημένο υλικό στη μαγειρική, το σκόρδο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η χρήση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία των λοιμώξεων. Ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που τεκμηρίωσε την αντιβακτηριδιακή δραστικότητά του, γεγονός που του προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «πενικιλίνη της φύσης».

Πώς μας ωφελεί

Το σκόρδο ανήκει στο γένος Allium, μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο. Τα τελευταία χρόνια η «οικογένεια» των παραπάνω λαχανικών συγκεντρώνει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, αφού πολλές μελέτες δείχνουν πως τα ενεργά συστατικά που περιέχουν συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα φλαβονοειδή και θειούχες ενώσεις με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλεται και η μυρωδιά του.

*Προστατεύει την καρδιά μας

Τα παραπάνω συστατικά φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, συμβάλλοντας στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ασκούν αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, που αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα της αθηροσκλήρωσης, ενώ διαθέτουν και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

*Λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό

Πέρα όμως από τα οφέλη τους για το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει βρεθεί ότι τα παραπάνω συστατικά, σε συνδυασμό και με τη βιταμίνη C που περιέχει το σκόρδο, είναι πιθανό να λειτουργούν και ως αντι-μικροβιακοί παράγοντες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών.

*Δρα κατά του καρκίνου

Σημαντική φαίνεται να είναι και η αντικαρκινική τους δράση, καθώς η πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του πεπτικού συστήματος και του προστάτη. Δεν είναι τυχαίο που η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία το συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις τροφές που έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology» συνδέει την υψηλή κατανάλωση σκόρδου με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 833 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και 833 υγιείς ενηλίκους, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι ενήλικοι με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης λαχανικών του γένους allium, στο οποίο ανήκουν το κρεμμύδι και το σκόρδο, είχαν 79% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Επιπλέον, όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση των εν λόγω λαχανικών, τόσο χαμηλότερη βρέθηκε να είναι η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Related posts

Δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες για χαμηλότερα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος

User1

Εκδόθηκε το ημερολόγιο του 2022 από το Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”

user2

Ξεκίνησαν οι κατηχητικές συντροφιές της Ι.Μ. Γρεβενών

user

Leave a Comment