Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί. Το Υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί σχέδια που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών Εντατικής Θεραπείας, την περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και σε εξοπλισμό του Συστήματος Υγείας και την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Θα υπάρξει ενίσχυση Μ.Ε.Θ.. Ήδη υπάρχουν 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», ενώ υπάρχουν και άλλες κλίνες από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Γεννηματάς» και στον «Άγιο Δημήτριο».
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ.. Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα Σύστημα Υγείας: Ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές.