GREVENIOTISA
EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ομιλία του Βουλευτή Γρεβενών για τα ζώα συντροφιάς που συγκίνησε την Ολομέλεια της Βουλής

Στα πλαίσια συζήτησης του σ/ν για το Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών ο Βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης γνωστός για την αγάπη που έχει για τα ζώα ήταν από τους πρώτους που εγγράφηκε ως ομιλητής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο . Η δε ομιλία του συγκίνησε τόσο τους παρευρισκόμενους όσο και τον Υπουργό ο οποίος τον ευχαρίστησε για την στήριξη και τις υποδείξεις. 

Διαβάστε παρακάτω όλη την ομιλία του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση.

Κύριε Υπουργέ,

ως φιλόζωος αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που με το παρόν νομοσχέδιο το οποίο εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια, για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται σοβαρά και θα μπορούσα να πω ολοκληρωμένα το θέμα των ζώων συντροφιάς και κυρίως το πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου καταδεικνύει στον μέγιστο βαθμό τον δείκτη προόδου και πολιτισμού της κοινωνίας μας.

Όμως Κύριε Υπουργέ,

Ένα νομοθέτημα όσο πλήρες και να είναι, από μόνο του δεν είναι αρκετό για να επιτύχει το μέγιστο αποτέλεσμα, που είναι και το επιδιωκόμενο.

 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ?

Η απάντηση είναι απλή.

Διότι δεν έχουν ούτε τη γνώση αλλά ούτε και την εκπαίδευση να καταλάβουν ότι η ύπαρξη ενός ζώου ως μέλος μιας οικογένειας είναι πρωτίστως ΕΥΘΥΝΗ.

Το αντιμετωπίζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι και επειδή το είδαν σε κάποιο άλλο σπίτι ή το ζήτησε το παιδί τους, απλά το αγοράζουν, σαν ένα δώρο γιορτής.

Το ζώο θέλει συντροφιά, βόλτα, φροντίδα, φαγητό, γιατρό. Το ζώο λερώνει, κάνει ζημιές, αρρωσταίνει, και επειδή μόνο η πραγματική αγάπη και φιλοζωία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη για όλη του τη ζωή, και επειδή το «παιχνίδι γίνεται ξαφνικά πρόβλημα», τότε χωρίς κανένα συναίσθημα πετιέται στο δρόμο για να επιβιώσει εάν βέβαια τα καταφέρει, αφού είχε μάθει να ζει σε συνθήκες οικογένειας.

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Πολλώ δε μάλλον για ένα ζώο συντροφιάς, που δεν μεγαλώνει ποτέ.

Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το θεραπεύσει ένα νομοθέτημα.

Αυτό απαιτεί ειδική αγωγή και εκπαίδευση από μικρή ηλικία, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε η επόμενη γενιά να έχει την κουλτούρα της φιλοζωίας.

Κύριε Υπουργέ, 

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εισαχθούν από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την σχέση των ανθρώπων με ένα ζώο συντροφιάς. Μπορεί να μην το θέλεις οικόσιτο, αλλά μπορείς να το αγαπάς. Να μάθεις ότι δεν μεταδίδει μικρόβια, αρρώστιες, δεν είναι βρώμικο, αλλά και ότι δεν θα πρέπει να το πλησιάζεις ή να επιχειρείς να το χαϊδέψεις γιατί δεν ξέρεις τον χαρακτήρα του και δεν παύει να είναι ζώο που μπορεί να νιώσει τον κίνδυνο. 

 

Και αν πέρα από το να το αγαπήσεις θέλεις να αναλάβεις και την ευθύνη του, για όλη του την ζωή, θα πρέπει να ξέρεις και τις υποχρεώσεις σου.

 

Και έτσι το ζώο θα είναι υγιές, χαρούμενο και θα μπορεί να κινείται σε πολλούς χώρους χωρίς η παρουσία του να είναι ενοχλητική για κάποιους. 

 

Έτσι Κύριε Υπουργέ, θα μάθουμε να αγαπάμε τα ζώα, όχι για την ράτσα τους αλλά για τα μάτια τους.

 

Πέρα όμως από τα ζώα συντροφιάς, υπάρχουν και τα ζώα, ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος όρος, εργασίας, από τα οποία προκύπτουν πολλά αδέσποτα ζώα κυρίως στην επαρχία. 

Είναι τα σκυλιά που φυλάνε τα κοπάδια. Ανεξέλεγκτες γέννες οι οποίες εγκαταλείπονται στα βουνά ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές και γεμίζουν πλατείες χωριών ή πόλεων. Μεγαλόσωμα σκυλιά, βρώμικα, πεινασμένα και φοβισμένα, περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο και που μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα εάν νιώσουν φόβο.

 

Και δεν ξέρω εάν κάνω λάθος αλλά νομίζω ότι τα ζώα αυτά δεν έχουν δηλωμένο ιδιοκτήτη και αυτό μεγαλώνει το βαθμό δυσκολίας για το πως μπορούν σε αυτή την περίπτωση να λειτουργήσουν οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.

 

Η περίπτωση αυτή απαιτεί την εκπόνηση ενός ειδικού στρατηγικού σχεδίου. Με την συνεργασία Υπουργείου-Δήμων – Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και φιλοζωικών οργανώσεων.

 

Και εδώ Κύριε Υπουργέ, στο θέμα των καταφυγίων χρειάζεται ειδική μέριμνα και συνεχής έλεγχος.

 

Επικροτούμε την εθελοντική δράση των φιλοζωικών οργανώσεων που πραγματικά προσφέρουν αγάπη στα ζώα, αλλά και κοινωνικό έργο.

 

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, γιατί έχω επισκεφθεί καταφύγια για πραγματικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

 

Και προσοχή Κύριε Υπουργέ, να μην μετατραπεί ο εθελοντισμός σε επιχείρηση.

 

Με αυτή την σκέψη και παρατήρηση δηλώνω ότι υπερψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο. 

Related posts

Υπό δρακόντεια μέτρα η μεταφορά στον ανακριτή του δράστη με το τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης

User1

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 17-05-2021 έως
23-05-2021)

user2

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ

User1