GREVENIOTISA
ΑΓΡΟΤΕΣ

O 28χρονος γεωπόνος από τον Βατόλακκο Γρεβενών που κοιτάζει… Αμερική!

Το 2014 δημιουργήθηκε η Γεύση Βουνού στον Βατόλακκο Γρεβενών, μια αγροτική επιχείρηση που καλλιεργεί και τυποποιεί βιολογικά αρωματικά φυτά, από ρίγανη, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι μέχρι μελισσόχορτο και σαφράν, αλλά και φασόλια, φακές και φάβα.

Ο 28χρονος τεχνολόγος γεωπόνος από τα Γρεβενά, Βασίλης Καραπάς που προσφέρει βότανα και αρωματικά φυτά με … γεύση βουνού

 

Σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 680 μέτρων αναπτύσσονται οι βιολογικές της καλλιέργειες, με τα αρωματικά φυτά, τα όσπρια, αλλά και τα σιτηρά να επωφελούνται του μικροκλίματος της περιοχής. Το 80% της παραγωγής της Γεύσης Βουνού κατευθύνεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Μάλτας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Βουλγαρίας, ενώ ο μεγάλος στόχος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πλάνο που θα ξεδιπλωθεί στο επόμενο διάστημα.

Η γιαγιά Μαγδαληνή, που πίστευε πως το μυστικό επιτυχίας για ένα προϊόν είναι η αγάπη και ο σεβασμός στη φύση, σε κάθε ανθό, σε κάθε κλαδάκι, σε κάθε ρίζα, ήταν η έμπνευση

 

Στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα της βρίσκονται από τα Γρεβενά και την Κοζάνη, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Αθήνα, αλλά και σε πολλά νησιά. Οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες βιολογικές, καθώς σκοπός από την πρώτη στιγμή ήταν η δημιουργία προϊόντων αγνών, χωρίς φάρμακα, χημικές ουσίες και τεχνητά αρώματα, που στεγνώνουν με φυσικό τρόπο στη σκιά, διατηρώντας την ποιότητά τους, αλλά και την αρχική τους μορφή, όπως τα προσφέρει η μητέρα φύση, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία πριν τη συσκευασία τους. Στο επόμενο δε διάστημα θα προκύψουν και νέα προϊόντα, καθώς ο 28χρονος παραγωγός δεν σταματά να είναι δημιουργικός και να ψάχνεται. Στην προϊοντική γκάμα της Γεύσης Βουνού περιλαμβάνονται επίσης και μανιταροπροϊόντα και τελευταία και μανιτάρια τρούφας.

το 2014 δημιουργήθηκε η Γεύση Βουνού στον Βατόλακκο Γρεβενών, μια αγροτική επιχείρηση που καλλιεργεί και τυποποιεί βιολογικά αρωματικά φυτά, από ρίγανη, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι μέχρι μελισσόχορτο και σαφράν, αλλά και φασόλια, φακές και φάβα

 

Από παιδί στα χωράφια

Ο Βασίλης Καραπάς μεγάλωσε στα χωράφια της οικογένειας, που καλλιεργούσε κυρίως σιτάρι, κριθάρι, καπνό και τριφύλλι. Παιδί έπαιζε με τις αδερφές του εκεί και αγάπησε τη φύση. Μεγαλώνοντας και όσο σπούδαζε τεχνολόγος γεωπόνος, άρχισε να αναζητά τρόπους να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα στις καλλιέργειες.

Άλλωστε, όπως λέει, γι’ αυτόν η συγκεκριμένη δουλειά είναι χόμπι, που του δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να είναι δημιουργικός. Ακόμα και όσο σπούδαζε επέστρεφε για να δουλέψει στα χωράφια, ενώ ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό από το μηδέν σε ηλικία μόλις 20 χρονών. «Η επαφή με τη γη σε κρατά σε εγρήγορση, σε κάνει εξυπνότερο» εξηγεί.

”Η επαφή με τη γη σε κρατά σε εγρήγορση, σε κάνει εξυπνότερο”

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή – voria.gr

Related posts

ΥΠΑΑΤ:Εθνική επιλογή η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων διεθνώς

user

Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων για «Υποδομές Έγγειων Βελτιώσεων»

user2

Λιβανός: Στόχος οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

user2