GREVENIOTISA
TA ΚΑΛΑ

Με γκάζια οι επενδύσεις στα Γρεβενά – Ξεκίνησαν από τα ψηλά από Ισραηλινούς και Κύπριους Έλληνες

Οι Κύπριοι Έλληνες έχουν ήδη ισχυρό αποτύπωμα στο εγχώριο real estate και τη φιλοξενία με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Συνεχίζουν όμως ακάθεκτοι, καθώς, όπως λένε, η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς και για τους Ισραηλινούς

«Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε. Συμβαίνει ήδη».

Η δήλωση του υπουργού του Ισραήλ , Γιόελ Ραζβόζοφ στο πρόσφατο 1ο Ισραηλινο-ελληνικό συνέδριο για τα ακίνητα, τον τουρισμό και τις πράσινες επενδύσεις που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ «Calcalist» σε συνεργασία με τον όμιλο Brown Hotels Group, δίνει την επιτομή της διάθεσης των Ισραηλινών, οι οποίοι ήδη έχουν ισχυρό αποτύπωμα στο εγχώριο real estateκαι τη φιλοξενία με επενδύσεις κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γ. Ραζβόζοφ έχει συνδέσει την Ελλάδα με τις έντονες εικόνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν ο ίδιος εκπροσώπησε τo Ισραήλ ως αθλητής του τζούντο, ενώ τώρα, με την ιδιότητα του υπουργού Τουρισμού, αναγνωρίζει τη χώρα μας ως έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Ισραηλινούς τόσο στον τομέα των επενδύσεων όσο και των ταξιδιών.
Ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Γιόελ Ραζβόζοφ

Ενα διαφορετικό… love story

Μία ακριβώς τέτοια περίπτωση είναι αυτή της οικογένειας του Σβίκι Εσέτ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του Greco Hospitality Group, για τον οποίο η Ελλάδα αποτέλεσε έμπνευση για επενδύσεις στη χώρα του, αλλά και πολύ πρόσφατα και στη χώρα μας, με το πρώτο ολιστικό boutique ξενοδοχείο των Κυκλάδων στην Τζια, αποκλειστικά αφιερωμένο στη γιόγκα, που θα λειτουργήσει από φέτος τον Ιούλιο , ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται και συνέχεια, δεδομένου ότι το ξενοδοχείο θα επεκταθεί το 2023.

Ο ίδιος θεωρείται πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στη χώρα του με την επιτυχημένη αλυσίδα εστιατορίων «Greco» που άνοιξε πριν από μία δεκαετία περίπου, έχοντας πλέον και την πρώτη αγορά τροφίμων στο Τέλ Αβίβ με ελληνικά προϊόντα συνδυάζοντας μαζί και φαγητό:

«Εχω δύο αγάπες στη ζωή μου, τη γυναίκα μου και την Ελλάδα, και πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς δεν γεννήθηκα Ελληνας!

 

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και για τον ορεινό μας όγκο στα σκαριά

Διαφορετική περίπτωση, σαφώς πιο τεχνοκρατική, είναι αυτή του Μένι Γουάιζμαν, μεγαλοεπενδυτή, μέλους της διοίκησης της ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας Μπράουν Χοτελς και εκπροσώπου του GCH HOTEL GROUP, από τις μεγαλύτερες εταιρείες ξενοδοχειακού management της Ευρώπης, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους  επενδυτές έχει αγοράσει δεκάδες ακίνητα .

Ο κ. Γουάιζμαν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ουκ ολίγες επαφές με κυβερνητικά στελέχη τα τελευταία χρόνια στα υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού κ.ά. βρέθηκε για ακόμη μία φορά στη χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το ισραηλινο-ελληνικό συνέδριο: «Ηρθαμε στη χώρα όταν οι αξίες των ακινήτων ήταν χαμηλά, στη δημοσιονομική κρίση, όταν κανείς δεν πίστευε στην Ελλάδα. Εμείς, πάλι, από την πλευρά μας, θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν η κατάλληλη ώρα να επενδύσουμε. Και στο real estate και στον Τουρισμό έναν κλάδο όπου στηρίζεται πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνικού ΑΕΠ  Εστω κι αν έχουν ακόμη να γίνουν πολλά, η επανάσταση στην περιοχή έχει ξεκινήσει».

Μένι Γουάιζμαν, μεγαλοεπενδυτής, μέλος της διοίκησης της ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας Brown Hotels. Εδώ σε παλαιότερη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

 

«Αγοράσαμε τα ακίνητα σε καλές τιμές, ωστόσο επενδύσαμε πάρα πολλά κεφάλαια για την αναβάθμισή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά κι έστω κι αν ο ίδιος δεν αναφέρεται στο ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων, η αγορά κάνει λόγο για πάνω από 200 εκατ. ευρώ.  Στο βιογραφικό του κ. Μένι Γουάιζμαν αναφέρεται ότι «μαζί με τους γιους του Λίραν και Ταμίρ έχουν την ιδιοκτησία περίπου 120 ξενοδοχείων.

Κι άλλες επενδύσεις

Η Zoia, το επενδυτικό fund που έχει επενδύσει περί τα 2,5 δισ. δολάρια σε ακίνητα έξι χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Ισραήλ και Ελλάδα). Τώρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Σταύρο Τόλια, «το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα περιλαμβάνει περί τις 40 ιδιοκτησίες αξίας 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 70% αφορά κατοικίες και ξενοδοχεία.  Η ελληνική αγορά δεν είναι πλέον distressed όπως στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο εξακολουθεί να παρέχει πολλές ευκαιρίες για σημαντικές αποδόσεις και υψηλή ανάπτυξη».

Ο Σταύρος Τόλιας, διευθύνων σύμβουλος της Zoia, του επενδυτικού fund που έχει αγοράσει στην Ελλάδα περί τις 40 ιδιοκτησίες αξίας 200 εκατ. ευρώ

 

Στη συμπρωτεύουσα, με έντονη επίσης γενικότερα την παρουσία των Ισραηλινών, είναι χαρακτηριστική η επέκταση της Pro Greece, της εταιρείας που ίδρυσαν οι Γκαλ Ρούμπιν και Ζακ Βερτζμπέρκερ, μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο καθένας τους εργαζόταν στον τομέα των ακινήτων σε ισραηλινές εταιρείες. Έχοντας ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη στα μέσα του 2018, έχουν αγοράσει και ανακαινίσει  ενώ τώρα στόχος τώρα είναι να κατέχουν και να διαχειρίζονται έξι αυτοτελή κτίρια μέχρι στο 2023.

 

Μπάρακ Μπάουμ, επικεφαλής της Ficus Investments με παρουσία ήδη από το 2018 στο αθηναϊκό real estate και επενδύσεις ήδη 20 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

Επίσης, Fattal Group για το πρώην «Εsperia» στη Σταδίου, αλλά και για τα νέα της ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και σε ελληνικά νησιά και βουνά με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, Ficus Investments με επικεφαλής τον Mπάρακ Μπάουμ,  ενώ έχουμε δρόμο μπροστά .

Related posts

Μειωμένες τιμές στα διόδια από τα μεσάνυχτα

User1

Τί ήταν για τα Γρεβενά ο “αθάνατος” Μίκης Θεοδωράκης

user

Eυχαριστήριο του Διευθυντή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γρεβενών προς το Βουλευτή Γρεβενών Α. Πάτση

user