GREVENIOTISA
EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί ο σοσιαλισμός δεν ελκύει την κοινωνία πια-Φταίει το παλιό που εμπλέκεται μαζί του ή το ότι μας το θυμίζει αρνητικά

Επιστήμονες της Φιλοσοφίας κάναν μελέτες σε ότι αφορά την ανανέωση της ιδέας του σοσιαλισμού με μια ονομασία του τύπου «πειραματικό μεταρρυθμισμό», ο οποίος ουσιαστικά θα έχει λίγα κοινά με την παραδοσιακή έννοια του «σοσιαλισμού» του 20ού αιώνα. Επαναφέροντας το δίλημμα «μεταρρύθμιση ή επανάσταση», η μελέτη , τάσσεται σαφώς υπέρ της πρώτης, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Διαχρονικά όλοι οι κοινωνικοί οραματιστές θεωρούσαν τον σοσιαλισμό μια ισχυρή διανοητική πρόκληση. Σήμερα δεν ελκύει την κοινωνία και δεν μπορεί να κινητοποιήσει τις μάζες. Δεν προτείνει πρωτοποριακές εναλλακτικές απέναντι στον σύγχρονο καπιταλισμό. Με λίγα λόγια δείχνει ανικανότητα να ανανεωθεί.

Σίγουρα, η αμφιβολία για τον καπιταλισμό έχει αυξηθεί και πάλι κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι χρόνων, εξαιτίας της αυξανόμενης διαφοράς ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και των  συνθηκών εργασίας, αλλά την ίδια ώρα έχει αυξηθεί και η αμφιβολία κατά πόσο οι παραδοσιακές εναλλακτικές του σοσιαλισμού απέναντι στην καπιταλιστική αγορά πρόκειται να αποδώσουν.

Είδαμε παραδείγματα και στην χώρα μας 2015-2019. Βλέπουμε και την προσπάθεια του νέου Προέδρου ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ως νέος αρχηγός ενός σοσιαλιστικού κόμματος , να αποτυγχάνει να προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές -σε μια απορυθμισμένη αγορά, διότι εξακολουθεί να λειτουργεί με τον δυϊσμό της αγοράς και των σχεδιασμένων οικονομιών. Πέφτει σε μια αντίφαση και ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια  από τον καπιταλισμό παραμένει βουβή. Οι περισσότεροι πιο εύκολα φαντάζονται το τέλος του κόσμου παρά το ξεσκαρτάρισμα του σοσιαλισμού από το παλιό.

Φαίνεται ότι λείπει η εύλογη ιδέα ώστε μια οργανωμένη οικονομία να λειτουργήσει χωρίς τον κίνδυνο είτε μια κρατικής επιβλητικότητας, είτε μιας σοβαρής μείωσης του οικονομικού πλούτου.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας του σοσιαλιστικού κινήματος να οραματιστεί οικονομικές δομές που αναμιγνύουν διάφορα συστατικά: τις αγορές όπου είναι κοινωνικά ωφέλιμο, κοινωνικές υπηρεσίες όπου είναι αναγκαίο, όπως στα δημόσια αγαθά, δηλαδή στέγαση και μεταφορές ή αυτοδιαχειριζόμενους συνεταιρισμούς όπου είναι εφικτό.

Σήμερα, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πολλοί από τους δημοκρατικούς θεσμούς και μηχανισμούς καταρρέουν, η Ε.Ε. δείχνει να αποσυντίθεται, ο μιλιταρισμός και ο εθνικισμός ενισχύονται παντού και η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου επανεμφανίζεται.

Τα εμπόδια για την επανεκκίνηση του σχεδίου ενός «πειραματικού μεταρρυθμισμού» δείχνουν να αυξάνονται καθημερινά στην Ευρώπη. Δεν είναι καλή εποχή για να βρούμε λαϊκή υποστήριξη για πειράματα που θέλουν να αποδείξουν εντός διαφόρων πεδίων με ποιον τρόπο μπορούμε –χωρίς να βλάψουμε ήδη κερδισμένες βελτιώσεις– η λύση στο πρόβλημα είναι απλή, ελευθερία που ισοδυναμεί και που απαιτεί απ’ όλους τη συνεργασία με όλους τους άλλους.

Σήμερα συμβαίνει το εξής , προσπαθούμε να κερδίσουμε την πλειονότητα στη δημόσια σφαίρα των ευρωπαϊκών κρατών, κάνοντας πειστικές προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί η κοινωνική ζωήαυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε για την ενίσχυση των πιθανοτήτων να ανακτήσουμε την πολιτιστική και πολιτική ηγεμονία, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει έναν τέτοιο πειραματισμό στο όνομα του σοσιαλισμού.

Άρα ο λόγος που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα συρρικνώνονται παντού, είναι διότι καθώς η σοσιαλδημοκρατία συνθηκολόγησε με τον νεοφιλελευθερισμό και έχει μετατοπιστεί δεξιά στο πολιτικό φάσμα δεν έχει δικό της κεντρικό άξονα δεν θα έχει και μέλλον.

Ίσως κάποια στιγμή κάποια από τα υπάρχοντα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης να έχουν στο κοντινό μέλλον κάποιες  χαρισματικές προσωπικότητες που θα κινητοποιήσουν τον κόσμο όσο και τη διανοητική ικανότητα να καταλήξουν σε ορισμένες εύλογες ιδέες για εναλλακτικές στην καπιταλιστική οικονομία.

 

 

Παπαλουκά Βίκυ

Πηγές: Φιλοσοφική ομάδα Αξελ Χόνετ- Κοινωνιολόγοι Πανεπιστημίων Βόνης και Μπόχουμ-Γιούργκεν Χάμπερμας-Max-Planck-Institute-Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας της Φρανκφούρτης-Ανθρωπιστικές ομάδες Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ

Related posts

Κλειστά τα νεκροταφεία όλης της χώρας την Πέμπτη ελέω απεργίας

user2

ΡΑΕ: Από αρχές του 2022 προβλέπονται οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

user2

ΕΟΔΥ: 1.399 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι

user2